son zamanlarda, internet sitelerine erişimin engellenmesinin gündemde daha çok yer almasının bir sonucu olsa gerek, inernet konusundaki yasaklamalar, cezalar filan epeyce ilgimi çeker oldu.. bu konuyla ilgili bi haber daha okudum bugün.. ntvmsnbc ‘nin ‘devlet interneti henüz tanımıyor‘ başlıklı haberinde, bilkent üniversitesi, endüstri mühendisliği fakültesi öğretim görevlisi ve internet teknolojileri derneği başkanı doç dr. mustafa akgül ‘ün internetle ilgili yasa hakkında bi değerlendirmesi var.. o yazının kısa bi bölümünü aktarayım, tamamını okumanızı da öneririm:
“ devlet interneti bir medya olarak görüyor ama çoğunlukla “marjinal problemler” dediğimiz çocuk pornosu, müstehcenlik gibi yanlarına yöneliyor. internetin demokrasi boyutunu ve bilgi toplumuyla bağlantısını, kişisel gelişim ortamı olmasını henüz algılamamış durumda. …
… fiziken yurtdışında olan siteler de tasarıya göre resmen engellenebiliyor, mahkemeye gitme zorunluluğu olmadan. …
… abd ’de şimdiye kadar bu tasarıya benzeyen iki kanun çıkarılmak istendi, ikisi de ifade özgürlüğüne aykırı olduğu için yasalaşmadı. yani bütün dünyada internet düzenlemeleri sıkıntılı ve minimal şekilde yapılmaya çalışılıyor. …
… bu uygulama ilk değil açıkçası. çin, iran, suudi arabistan da daha önce yaptılar. belarusya’da seçimler sırasında yapıldı. fakat gelişmiş ülkeler bunları yapmıyorlar. aksine çok sesli bir yapı istiyorlar ve vatandaşın neyin zararlı neyin zararsız olduğuna kendisi karar versin istiyorlar. hiçbir ülkede devlet internet konusunda vatandaşlarını koruma yoluna gitmemiştir. okullarda, halk kütüphanelerinde filtre uygulanması mantıklı bir karar olabilir, fakat bütün topluma filtre uygulanması hiçbir gelişmiş ülkede görülen bir uygulama değildir. Bu uygulama ab yolundaki türkiye’nin gidişatına uygun değil. devlet vatandaş için neyin doğru olduğuna karar vermemeli. … “