iyi kavun nasıl seçilir?

benim sevdiğim kavun, dış dokusu tırtıklı(çizgili,dilimli,kaygan,parlak değil sadece tırtıklı) olan ve dış rengi sarı tonlarında olan kavun çeşididir. dolayısıyla tarif edeceğim seçme yöntemi bu tür kavunda geçerlidir. ayrıca yine benim sevdiğim kavun; en tatlı, taptatlı, bal gibi olan ve iç rengi sarı(yeşil değil turuncu değil), sapsarı olandır.
yıllarca türlü türlü kavun yedikten sonra, sonunda güzel kavunu seçebilmeye iyice yaklaşmış bulunmaktayım…

başlayalım;

  • öncelikle dış rengi en sarı olanlar aday olarak seçilir. yer yer yeşil kısımları varsa; bu yeşillik muhtemelen içine de yansıyacaktır yani bu kavun henüz tam pişmemiş bir kavundur; topraktan, güneşten erken ayrılmıştır. (ham meyvayı kopardılar dalından – müzeyyen senar)
  • dış renk hafifçe turuncuya çalabilir ama koyu turuncu, tupturuncu olmamalı.
  • doğru renkliler arasında lekesizler/yarasızlar ya da az lekeliler göze kestirilir zira lekeler içeri doğru derine inmiştir ve o kısımların ziyan olacağı akılda kalmalıdır.
  • şimdi büyüklüğü uygun görünenleri tek tek ellerinize alın; kavunun, taş gibi sert olanı değil daha yumuşak olanı makbuldür ama tabi ellerinizin arasında ezilip dağılacak kadar yumuşak değil, hafiften yumuşak olması tercih sebebi.
  • son ve en önemli kısma geldik; kıç koklama. kavunun kıçını, yani sapının olduğu tarafı değil diğer tarafını koklayın ve bildiğiniz mis gibi kavun kokuyorsa, o kavunu sakın bırakmayın; alın, evinize götürün, okşayın, koklayın, sarılarak uyuyun.. en kavun gibi kokan kavun sizi hayal kırıklığına uğratmayacaktır.

önemli not: kavunu tokatlamayın! kavun tokatlanmaz, karpuz tokatlanır. kavunu tokatlayıp da manavı kendinize güldürmeyin.

 

bu yazı, kavun/karpuz sezonunda, yurdumuzda baş gösteren iyi kavun/karpuz seçimi telaşını bir parça dindirebilmek maksadıyla, binlerce yıl önce yazdığım “iyi karpuz nasıl seçilir” konusundan esinlenerek kaleme alınmıştır.

Yorumlar